Niezależnie od tego, czy jesteś piekarzem, czy kimś, kto uwielbia piec, makarony są wspaniałym prezentem dla przyjaciół i rodziny. Jeśli rozważasz zrobienie ich na prezent, musisz pamiętać o kilku rzeczach. Chodzi o historię makaronu, najlepsze techniki i o czym należy pamiętać, pakując je do transportu.
Historia makaronu
Makarony to pyszny deser, często dekorowany dżemem i ganaszem. Te małe ciasteczka są zrobione z dwóch krążków na bazie bezów, wypełnionych kremem, masłem lub likierami. Makaron został wynaleziony we Francji, ale istnieje wiele historii powstania tego pysznego smakołyku.
We wczesnym średniowieczu makarony były podawane gościom jako prezent w podziękowaniu. Były słodkie i chrupiące na zewnątrz, a miękkie w środku. W XVIII wieku makarony zaczęto wypełniać różnego rodzaju kremami lub galaretkami. Później zaczęto używać kompotu lub ganaszu.
Podczas Rewolucji Francuskiej dwie zakonnice karmelitanki szukały azylu w Nancy. Mieszkając w mieście, piekły makarony, żeby się utrzymać. Ich sklep stał się sławny, a ulica, przy której się znajdował, zyskała nazwę Les Soeurs Macarons.
Dodawanie trzecich elementów do nadzienia makaronu
Makaron to smaczny przysmak, który można wypełnić różnymi nadzieniami. Niektóre są pikantne, inne słodkie. Możesz wykazać się kreatywnością przy tworzeniu przepisów na makarony i użyć innych składników, takich jak kakao w proszku lub cukier puder, aby stworzyć deser, który zachwyci Twoich gości.
Jednym z najlepszych sposobów na dodanie odrobiny fantazji do Twoich makaronów jest stworzenie różnych zabawnych kształtów. Na przykład, możesz stworzyć makaronowe koszulki, teeter totters lub zamki z piasku. Wykonaj muszle w odpowiednim kolorze, a następnie wypełnij je wybranym nadzieniem.
Choć istnieje wiele zmiennych, które mogą wpłynąć na jakość Twoich makaronów, najważniejsza jest jakość Twojej bezy. Wysokiej jakości beza nie tylko pozwoli uzyskać puszyste macarony, ale także będzie trwała dłużej.
Przytrzymywanie macaronów w piekarniku zbyt długo
Macarony to delikatny deser. Robi się je z wysokiej jakości patelni i wiekowych jaj. Jeśli nie zostaną odpowiednio upieczone, mogą popękać lub pokruszyć się.
Zatrzymanie makaronów w piekarniku przez zbyt długi czas może spowodować wiele problemów. Niektóre z nich to pęknięte skorupki, popękane wierzchy i lepkie lub niedopieczone spody. Choć może to być trudne do naprawienia, istnieją kroki, które możesz podjąć, aby tego uniknąć.
Najlepszym sposobem rozwiązania tego problemu jest pieczenie makaronów w niższej temperaturze. Użycie termometru pomoże Ci znaleźć odpowiednie ustawienie. Niska temperatura sprawi, że makarony nie będą zbyt suche.
Jeśli nie jesteś w stanie piec w niższej temperaturze, być może będziesz musiał skrócić czas pieczenia, aby to zrekompensować. Ogólnie rzecz biorąc, makarony powinny być pieczone przez co najmniej 30 minut, ale mogą trwać nawet dwie godziny.
Uchronienie ich przed zmianami temperatury podczas transportu
Jaki jest najlepszy sposób transportu Twoich makaronów? Na początek upewnij się, że pakujesz je prawidłowo, aby zachować ich jakość. Następnie umieść je w lodówce wypełnionej lodem. Dzięki temu będą nie tylko zimne, ale też nie zmokną podczas transportu. Najlepiej trzymać makarony w jednym pojemniku, aby uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego.
Najlepszym sposobem na transport makaronów jest przechowywanie ich na tylnym siedzeniu. Jest to szczególnie ważne, jeśli planujesz zostawić samochód na weekend. Pamiętaj też, żeby zanotować temperaturę opakowania z lodem. Nie chcesz przecież skończyć z zamrożonymi makaronami pod koniec dnia.
Przygotowanie ich na prezent biznesowy
Niezależnie od tego, czy szukasz prezentu dla szefa czy klienta, makarony są świetnym sposobem na podziękowanie. Są one ręcznie robione i wykonane z najlepszych składników z całego świata. Jeśli chcesz zamówić pudełko makaronów, możesz je wysłać na terenie całego kraju. Możesz nawet wybrać specjalny smak lub wydrukować na nich nazwę swojej firmy.
Oprócz wysłania ich pocztą, możesz też zaoferować swoje makarony w Internecie. To świetny sposób, aby Twoja firma dotarła do większej liczby osób. Istnieje wiele opcji zamawiania makaronów, w tym mrożone muszle, w pełni zmontowane i zapakowane, a nawet wystawione na sprzedaż.
Jedną z najważniejszych decyzji, jakie będziesz musiał podjąć, zakładając biznes z makaronami, jest cena produktu. Im więcej ich dostarczysz, tym wyższe będą Twoje ceny. Musisz jednak wziąć pod uwagę czas i pracę włożone w wyprodukowanie pudełka macarons.